Τα στερεότυπα ομορφιάς θηλιά της γυναικείας ελευθερίας

Οι γυναίκες διαχρονικά καλούνται να ανταποκριθούν σε στερεότυπες αντιλήψεις που επιβάλλονται από το κοινωνικό σύνολο και  δεσμεύουν με τρόπο ασφυκτικά περιοριστικό τη ζωή τους. Τα στερεότυπα για την ευπρεπή συμπεριφορά τους, τα στερεότυπα για τους ρόλους που μπορούν να διεκδικήσουν, τα στερεότυπα για τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιούν, τα στερεότυπα για την εμφάνισή τους.

 Ειδικότερα, οι στερεοτυπικές απόψεις για την εμφάνιση της γυναίκας αποτελούν την αρχή για ατέρμονες  και ανούσιες συζητήσεις σχετικά με το εάν κάποια γυναίκα πήρε κιλά, εάν την κολακεύουν τα ρούχα που φοράει, εάν τα μαλλιά της είναι της μόδας, εάν το μακιγιάζ της είναι σωστό. Πολλές γυναίκες από πολύ μικρή ηλικία βιώνουν το άγχος  να καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτά τα βαθιά σεξιστικά πρότυπα, ώστε να γίνουν αποδεκτές από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Το αίσθημα της κατωτερότητας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη συνοδεύουν την αέναη προσπάθεια της γυναίκας να είναι το «ωραίο φύλο».

Είναι απορίας άξιον, γιατί δε μίλησε κανείς για το «έξυπνο φύλο», το «ικανό φύλο», το «υγιές φύλο». Η απάντηση είναι σαφής και αποστομωτική: Η γυναίκα πρέπει να ανταποκριθεί στο πρότυπο της ομορφιάς, διότι ο ρόλος της να είναι σεξουαλικά επιθυμητή υπερτερεί του ρόλου της ως επιστήμονα, ως επιχειρηματία, ως επαγγελματία, υπερτερεί της ανάγκης της να είναι υγιής σωματικά και ψυχολογικά, υπερκαλύπτει το εύρος άλλων ενδιαφερόντων που μπορεί να αναπτύξει.

Εδώ  τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν αναπτύξει αρνητικό σημαίνοντα ρόλο. Η υπερπροβολή του προτύπου ομορφιάς, η σεξιστική χρήση της γλώσσας, το bullying που ασκούν με βάση το επιβαλλόμενο πρότυπο, περιχαρακώνουν την ελευθερία της γυναίκας  και την εγκλωβίζουν σε νοητούς μονόδρομους που πρέπει να ακολουθήσει.

Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν ανάγκη να απελευθερωθούν από τέτοιου είδους επιβολές, αξίζουν το δικαίωμα της επιλογής να διαμορφώνουν οι ίδιες την εικόνα τους και να αισθάνονται όμορφα μέσα από αυτήν. Ας  εμπνεύσουμε στις γυναίκες βεβαιότητες και όχι αβεβαιότητες, εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια, ελευθερία και όχι περιορισμό.

Leave a Reply