ΗΠΑ | Ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προέβη σε μια σοκαριστική απόφαση που πλήττει τις κεκτημένες γυναικείες ελευθερίες και εν γένει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πλειοψηφική απόφαση του σώματος, το οποίο ελέγχεται από δικαστές πολιτικά προσκείμενους στον Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέπεται το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, παραχωρώντας σε κάθε πολιτεία το δικαίωμα να την απαγορεύσει ή να εισαγάγει περιορισμούς για την τέλεσή της.

Ανατρέπεται δηλαδή το δικαίωμα των γυναικών για αυτοδιάθεση του σώματός τους, το οποίο στην Αμερική είχε ήδη κατοχυρωθεί από το 1973 με την απόφαση RoevsWade, όταν η τότε σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ είχε αναγνωρίσει το καθολικό δικαίωμα στην άμβλωση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το δικαίωμα στην άμβλωση με περιορισμούς το δεύτερο τρίμηνο και την εισαγωγή απαγορεύσεων στη διαδικασία κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η ανατροπή της συνταγματικότητας του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση αποτελεί ήττα της προόδου από τη συντήρηση και ανοίγει την πόρτα της οπισθοδρόμησης για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Οι γυναίκες χάνουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους λειτουργίας, την οποία στο εξής κάθε πολιτεία δύναται να ελέγξει. Θα απολέσουν τη συνταγματική τους πρόσβαση σε μια σημαντική υπηρεσία για την υγεία τους. Χιλιάδες γυναίκες πρόκειται να διατρέξουν θανάσιμο κίνδυνο προβαίνοντας σε παράνομες εκτρώσεις, χωρίς την τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας.

Χιλιάδες γυναίκες πρόκειται να βιώσουν τον στιγματισμό, την περιθωριοποίηση και την κατάθλιψη, υποχρεωμένες από το νόμο να ολοκληρώσουν μια εγκυμοσύνη που δεν επιθυμούν. Πολλά κορίτσια δε θα πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους γιατί το κράτος θα τους επιβάλλει έναν διαφορετικό δρόμο από εκείνον που θα επέλεγαν. Πολλές γυναίκες θα υποχρεωθούν να ολοκληρώσουν μια εγκυμοσύνη ακόμα και εάν αυτή είναι προϊόν βιασμού. Το πεδίο της κοινωνικής ανισότητας θα διευρυνθεί, καθώς οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια δε θα μπορούν να μεταβούν στις πολιτείες που θα διατηρήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι τριγμοί που προκαλεί αυτή η απόφαση στα κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να θεωρούνται ασήμαντοι, καθώς καταδεικνύουν με δραματικό και εναργή τρόπο ότι η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν αποτελεί αυτόματη πορεία. Οι ανεύθυνες πολιτικές επιλογές, η αδιαφορία για το κοινωνικό γίγνεσθαι, η υιοθέτηση ακραίων ιδεολογιών αφήνουν ανοιχτή την πόρτα στην υποχώρηση των ανθρωπίνων ελευθεριών και την οπισθοδρόμηση.

Leave a Reply